Broodje aapverhaal

by Benzoweerweg · 13/09/2024

Op de Hiswa wordt veel gesproken. Met bezoekers, met standhouders, collega’s, journalisten etc.. Een beurs is ook daarom belangrijk. Op de afgelopen Hiswa hoorden wij ook diverse verhalen waarvan je meteen denkt: ‘dat is toch niet waar’. Het meest bijzondere verhaal dat iemand ons kwam vertellen was over de plannen om het lozingsverbod aan te scherpen.

Zoals u weet geldt er in Nederland op de binnenwateren een lozingsverbod voor de grote boodschap. Omdat handhaving bijna ondoenlijk blijkt zoekt de overheid naar oplossingen. Eén daarvan is een mogelijke verzegelplicht van de buitenboordafsluiter en onder andere ook het toestaan van waterzuivering aan boord. Beiden stuiten echter op nogal wat praktische bezwaren. Aan de stand kregen wij het verhaal te horen dat het er binnenkort toch echt van gaat komen. Handhavers krijgen dan het recht om bij u aan boord de kajuit te betreden. Men doet dat een kleurstof in het boordtoilet en pompt deze door. Als het water buiten de boot kleurt krijgt u niet alleen een procesverbaal, maar gooit men vervolgens cement in het toilet en pompt dat door om zo de installatie onklaar te maken. Aldus de verteller.

Een creatieve gedachte, maar ik hoop dat u direct begrijpt dat dit complete onzin is. Ja, handhavers mogen aan boord komen en mogen verzoeken ook binnen te controleren, maar daar zitten wel voorwaarden aan. Zo moet men om toestemming vragen en omdat u als schipper verantwoordelijk bent en u dat ook voor hun veiligheid bij u aan boord. Men zal daarom dus ook naar u moeten luisteren en uw aanwijzingen moeten opvolgen. De wetgever heeft daar al regels voor en zal deze in dit verband ook duidelijk moeten opschrijven. Een test met een kleurstof is natuurlijk leuk bedacht, maar dat toont alleen aan dat uw buitenboordafsluiter open staat, maar dat mag op dit moment ook gewoon, want een kleine boodschap is en blijft vooralsnog toegestaan. Onbekend is nog hoe dit zich straks zal verhouden tot een verplichte verzegeling. Maar wat zeker niet mag is een schadelijke materiaal in uw boordtoilet doen waardoor deze onherstelbaar wordt beschadigd. Daarbij loopt men ook nog het risico dat er iets van het cement in het oppervlaktewater komt. Cement lozen op het oppervlakte water mag uiteraard ook niet.

You may also like